Američke borovnice su jedna od najmlađih voćnih vrsta. „Izmislili“ su ih amerikanci početkom prošlog stoljeća križajući divlje borovnice.

Zbog specifičnih pedoloških i klimatskih uvjeta  američke su borovnice za proizvodnju veoma zahtjevna voćka.
Za borovnice se kod nas znalo preko sokova, đemova, jogurta i drugih prerađevina koji su dolazili iz uvoza kao gotovi proizvodi ili kao koncentrati. Za svježu borovnicu tržište kod nas naprosto nije ni znalo pa nije niti bilo potražnje.

Posljednjih 10 godina američke borovnice ipak su se pojavile i u Hrvatskoj. Ima već oko 10 plantaža te je iskazan veliki interes kako za daljnje plantažiranje tako i za gajenje po okućnicama.
Američke borovnice ne sazrijevaju poput većine voća odjednom nego postepeno. Uslijed toga s obzirom na rane i kasne sorte one  sazrijevaju od konca lipnja do sredine rujna. To je veoma ukusno voće koje se jede svježe ili se prerađuje u razne voćne prerađevine.

BLUEBERRY RANCH je u Hrvatskoj prvi izašao na tržište sa svježim borovnicama, moderno upakiranim, te se one u sezoni, a to je srpanj i kolovoz, mogu naći na policama s voćem u svim boljim supermarketima .

Pored izvrsnog okusa američke borovnice su nadasve zdravo voće, jer sadrže antocijanin, prirodni antioksidans koji im daje boju a smanjuje krvni tlak, stvaranje krvnih ugrušaka  i pomaže opskrbu živčanog sustava krvlju. Smanjuje krhkost kapilara i potiče njihovo širenje. Stoga borovnice imaju pozitivan učinak u liječenju proširenih vena i tromboze. Pomažu u očvrščivanju sitnih krvnih žila koje opskrbljuju mišiće i živce oka pa pomažući dobru mirkocirkulaciju i regeneraciju mrežnice te služe kao potpora dobrom vidu. Dokazano je da štite moždane stanice od trošenja, što je važno u usporavanju procesa starenja. Nadalje snižavaju šećer u krvi te djeluju antiinfekcijski, jer sadrže optimalne količine vitamina A i C.

Korištenje američkih borovnica

Najukusnije i najzdravije američke borovnice su u svježem stanju. Imaju slatkasto kiselkast osvježavajući okus. Kada se drže na temperaturi do 8 stupnjeva svježinu zadržavaju do tjedan dana. Imaju zanimljivu karakteristiku da usprkos intenzivnoj plavoj boji tu boju ne otpuštaju tj ne farbaju usne i ne ostavljaju mrlje.

Svježe borovnice upotrebljavaju se također u slastičarstvu, za pripravu voćnih kupova, za nadjeve voćnih pita, kolača i raznih vrsta peciva. Borovnice se daju zamrznuti i u škrinji izdrže sve do nove sezone, a odmrznute koriste se za pripravu pita, kolača i drugih delicija. U novije vrijeme borovnice se prerađuju sušenjem tako da po hitnom postupku dehidriraju i spuste se na 5 do 10 posto vlage. Tako posušene borovnice se po ponovnom vlaženju napnu i zadržavaju značajan okus svježeg voća. Najviše borovnica u kućanstvima ipak se prerađuje u kompote, džemove i marmelade, a industrijski u koncentrate koji se lako transportiraju, miješaju s vodom i daju popularne sokove od borovnica.

Oblikovanje: www.bambibold.hr